از این نوع شیر جهت کنترل مقدار جریان استفاده میگردد جریان وقتی به آن میرسد بستگی به اینکه شیر از چه نوع محدود کنندهای باشد کم میشود و مقدار آن نیز طی محاسباتی قابل تعویض یا تنظیم است.
شیرهای محدود کننده به دو نوع ثابت و قابل تنظیم تقسیم میشود.
محدودکنندههای ثابت به این صورت هستند که در آن عامل محدود کننده با توجهبه سایز محاسبه شده داخل بدنه شیر قرار میگیرد و در مسیر جریان قرار گرفته و جریان از داخل آن عبور میکند ولی محدود کنندههای قابل تنظیم که خود دارای گونههای مختلفی هستند دارای عامل محدود کننده قابل تنظیم بر روی عددهای محاسبه شده هستند که فرق این دو با هم در این است که اگر بخواهیم شماره عامل محدودکننده را در شیرهای محدود کننده کم یا زیاد کنیم بایستی حتما شیر را ببندیم و جریان را قطع کنیم که این خود باعث وقفه در امر تولید خواهد شد ولی در گونههای قابل تنظیم بدون قطع جریان را قطع کنیم که این خود باعث وقفه در امر تولید خواهد شد ولی در گونههای قابل تنظیم بدون قطع جریان عامل محدود کننده را که به دسته وصل است روی عدد مورد نظر نگاه میداریم.
شیر اطمینان، تخلیه فشار اضافی Relief and Safty Valve’s
شیرهای اطمینان و تخلیه فشار اضافی، با تخلیه فشار بیش از حد مجاز از سیستمها و مخازن سیالات از صدمات و انفجار سیستم جلوگیری میکنند.
فرق اساسی بین شیر اطمینان و تخلیه فشار اضافی سیال در واحد زمان است.
شیر تخلیه فشار اضافی Relif. Valve جهت سیالات قابل تراکم نظیر هوا و بخار بکار میروند این نوع شیرها دارای یک اهرم تحریک هستند که میتوانند توسط آن باز شده و فشار را آزاد کنند. معمولاً جهت تست عملی از این اهرم استفاده میکنند.
شیر تخلیه فشار پیلوتی یا سیگنالی Pilot. Operated. Relif. Valve
در بعضی از سیستمها و در مقاطع زمانی خاص نیاز به تخلیه یکباره فشار وجود دارد لذا نوعی شیر تخلیه فشار اضافی دارای مجرای بخصوصی است که با اعمال مقداری فشار جزئی از همان سیال موجود در سیستم و اثر روی مکانیزم عملکرد مسدود کننده جریان باعث باز شدن مسیر میگردد. ضمناً در بعضی از انواع این نوع شیرها بوبین برقی وجود دارد که توسط سیگنال برق میتوان شیر را تحریک و به کار انداخت.