در هر پروژه ساخت و ساز، سیستمهای لوله کشی برای برآورده کردن نیازهای ذیل طراحی میشوند:
- جهت فرآهم آوردن آب در همه نقاط ساختمان
- برای دفع آب باران جمع شده بر روی زمین
- جهت دفع فاضلاب حمام و ظرفشویی
- جهت هدایت فاضلاب به سمت محفظههای مخصوص یا فاضلاب شهری
رایج ترین انواع لوله موجود در بازار که برای انجام اهداف بالا ساخته میشوند به این ترتیب هستند:
- لولههای آهنی
- لولههای پلاستیک یا PVC
- لولههای فولادی گالوانیزه شده
- لوله پلی اتیلن
- لولههای سیمانی آزبست
- لولههای بتنی
1. لولههای آهنی
لولههای آهنی معمولا برای سیستمهای دفع فاضلاب به کار میروند. این لولهها توسط ریخته گری ماسهای یا فرآیند پیچاندن تولید میشوند.
لولههای ریخته گری شده توسط ریختن آهن ذوب شده در قالبهای ماسهای ساخته میشوند. آنها با طول 1.5، 1.8 و 2 متر و با ضخامت 5 و 6 میلیمتری در دسترس هستند.
لولههای پیچشی توسط ریختن آهن ذوب شده به داخل یک قالب در حال چرخش تولید میشوند که توسط آب خنک میشود و لولههای تولید شده بیش از 3 متر طول و ضخامتی کمتر از لولههای ریخته گر شده دارند.
2. لولههای پلاستیکی یا PVC
3 نوع رایج لوله پلاستیکی وجود دارد که میتوان در بازار پیدا کرد.
- PVC غیر پلاستیک شده (uPVC) برای استفاده با آب سرد. آخرین لیست قیمت لوله و اتصالات upvc را ببینید.
- PVC پلاستیک شده که استحکام کمتری دارند و دمای کمتری را نسبت به لولههای uPVC تحمل میکنند.
- PVC کلردار (CPVC) که میتوانند تا دمای 120 درجه سانتیگراد را تحمل کنند و برای آب گرم به کار میروند.
هنگام استفاده از لولههای حمل فاضلاب، ضخامت دیوارها نسبت به قبل بیشتر خواهد بود.
لولههای PVC سخت جهت توزیع آب با دمای زیر 45 درجه به کار میروند.
در دماهای بالاتر، استحکام لولهها کمتر میشود. همچنین تشعشع فرابنفش به خاطر نور خورشید به همراه تغییرات دمایی عمر لولههای PVC را کمتر میکند. آخرین لیست لوله پلیکا را مشاهده کنید.
اینها نسبت به لولههای سیمانی آزبست قیمت بالاتری دارند اما از لولههای فولادی گالوانیزه شده ارزانتر هستند.
3. لولههای فولادی گالوانیزه شده (GI)
لولههای GI از لولههای فولادی ساخته میشوند. فرآیند گالوانیزه کردن یک لایه نازک از روی را بر روی لوله قرار میدهد که از زنگ زدگی جلوگیری میکند.
آنها را میتوان در درجات سبک، متوسط و سنگین پیدا کرد که به ضخامت فلز بستگی دارد. در یک لوله GI 15 میلیمتری، ضخامت لولههای سبک، متوسط و سنگین به ترتیب برابر با 2.0، 2.65 و 3.25 میباشد. لولههای متوسط عمدتا برای لوله کشی ساختمانها به کار میروند.
این لولهها ممکن است به سادگی خورده شده یا زنگ بزنند، مخصوصا زمانی که حامل فاضلاب باشند یا در داخل بتن آهکی و آجرکاری قرار گیرند یا اینکه در زیر زمین دفن شوند.
4. لولههای پلی اتیلن
این لوله از پلی اتیلن ساخته میشود و دارای قابلیتهای بالایی است. این نوع لوله وزن نسبتا پایین و شعاع خمش مناسبی دارد. این نوع لوله وزن پایین تری نسبت به انواع فولادی و بتنی دارد. آخرین لیست قیمت لوله و اتصالات پلی اتیلن را ببینید.
از آن میتوان در دماهای پایین استفاده کرد و همچنین تحمل بالایی در تنشهای کششی و فشاری داشته و میتوان در انواع پروژهها از آن استفاده کرد. این لوله پلی اتیلن مقاومت بالایی در ساییدگی دارد و از آن میتوان در انتقال مایعات دارای مواد جامد غیر محلول بهره برد. سیالات در این لولهها بخاطر زبری بسیار پایین آن جریان سریعتری دارند. این لولهها تحمل فشار بین 2 تا 40 بار را دارند.
5. لولههای سیمانی آزبست (AC)
این لولهها برای حمل فاضلاب و آب باران از روی سقف، خاک و همچنین تهویه به کار میروند. آنها در دو نوع در دسترس هستند، یکی به همراه لبه و دیگری بدون آن. نوع دومی رواج بیشتری دارد.
- این لولهها با طول 3 متر تولید میشوند.
- عیب بزرگ این نوع از لولهها این است که وزن زیادی دارند و به راحتی میشکنند.
- همچنین آنها قیمت کمتری نسبت به لولههای PVC دارند.
6. لولههای بتنی
لولههای تقویت نشده با قطر کم و همچنین لولههای بتنی تقویت شده و پیش تنیده با قطر زیاد به منظور استفاده در منابع آب و نیازهای دیگر در دسترس هستند. لولههای بتنی تقویت نشده استفادههای زیادی در دفع فاضلاب یا آب باران دارند. لولههایی که قطر زیاد دارند معمولا برای منابع آبی به کار میروند.